O cendranju

Plačibeba

Ne znam kako je s vama, ali kod mene cendranje zasigurno djeluje u smjeru uništavanja sivih stanica, i to najvjerojatnije ireverzibilno …

Tijekom skoro dvadesatak godina rada s djecom i roditeljima, gotovo da i nisam naišla na roditelja trogodišnjaka kojemu je slijedeća situacija totalna nepoznanica: nenaspavani (kronično) ulazite u stan punih ruku, ne znate čega se prije dohvatiti, a vaša ljubav/vaše najdraže želi čašu mlijeka i to upravo SADA!

Ako ćemo pošteno njegov je cilj skroz legitiman. Ono što nam para uši je način na koji je odlučio doći do njega. Ako prevrtite primjere iz vlastite svakodnevnice, lako ćete uočiti da u većini slučajeva nije cilj ono što nam smeta, dapače sam cilj je najčešće hvale vrijedan, već je odabrana metoda ostvarivanja cilja, točnije tehnika mučenja poznata od davnina pod raznim nazivima poput cendranja, grintanja, zanovijetanja, ono s čim uistinu imamo problem.

Rečenice poput “Prestani cendrati!” “Strpi se malo …” iz iskustva se ne pokazuju od pretjerane koristi. Ono što pomaže je da se u obračanju napravi distinkciju između samog cilja i načina koji nam nije prihvatljiv. Akceptirajte njihov cilj i pri tom im pomognite da pronađu bolji i prihvatljiviji način na koji će ga ostvariti umjesto da cendraju. Mlađim klincima je potrebno sugerirati koji su to bolji načini, dok sa starijima možemo diskutirati o alternativama.

Npr. “Ljubavi vidim da stvarno želiš mlijeko (prihvaćaje cilja/ empatija), ali kad tako cendraš imam osjećaj da će mi uši puknuti. Ako želiš mlijeko, probaj samo reći “Mama mogu dobiti mlijeko?” (alternativno ponašanje cendranju).

Kod davanja alternative važne su dvije stvari:
1. Jasno definirati željeno ponašanje
2. Predložite ono što dijete razvojno može izvesti uspješno.

I na kraju, ali nimalo manje važno je djeci dosljedno pokazati da cendranjem ne postižu željeni cilj. Djeca uče iz iskustva, pa ako su u prošlosti cendranjem ostvarili željeni cilj, zašto bi od njega samoinicijativno odustala? Upravo zato im u ostvarivanju cilja pomognite tek onda kada pokušaju primjeniti novi i prikladniji oblik ponašanja.

Ovo jednostavno pravilo pomaže ne samo kod cendranja već i kod drugih neželjenih ponašanja kao što su otimanje, bacanje po podu, udaranje … Možda zvuči jednostavno i u suštini jest, samo moramo biti dosljedni.